Styrelse

Kjell Peterson, Ordförande, tidigare VD för West Sweden kontoret i Bryssel 
Erland Olsson, Vice Ordförande, Ljungskile 
Erik Dahlbom, ägare ReseMakar´n
Jörgen Sköld, partner Morris Law AB 
Per Ola Svensson, affärsutvecklare/konsult Travelize AB 
Anette Karlsson, vd och ägare av Haman Group Oslo
Peter Sandberg, Founding partner Pegrocoinvest

Föreningens auktoriserade revisor är
Hans Holm

Valberedningen
Olof Werner, Ordförande
Fredrik Helgesson
Hans Rothenberg

Governmental relations Germany
Hartwig Bögeholz
[email protected]swedishbus.se  

Styrelsens medlemmar och deras bakgrund

 

Kjell Peterson
E-mail [email protected] 

Kjell har en lång nationell såväl som internationell karriär.

Han började sin karriär hos Nixdorf Computer inom databranschen.

Därefter vidtog ett antal år hos engelska Ozalid-koncernen innan han 1977 förvärvade kopierings- och reprografiföretaget Allfoto i Göteborg. Detta drev han framgångsrikt fram till 1985 då företaget såldes till Arkitektkopia.

1983 valdes Kjell till Världspresident i Internationella Juniorhandelskammaren (JCI), med 500.000 medlemmar i c:a 100 länder, och ledde under detta år organisationen från dess högkvarter i Miami, USA. Från 1985 till 1988 arbetade han i WPM Management Consultants i London. Därefter tillträdde han som koncernchef för Regentus gruppen med c:a 15 bolag.

1994 var han med och startade West Swedens EU region- och lobbyingkontor i Bryssel och drev detta som VD fram till 2012. Framförallt arbetade han med regional- och transportfrågor.

West Sweden betraktades som ett av de främsta lobbyorganisationerna bland de c:a 300 regionkontoren.

Han har varit styrelseordförande i ett flertal bolag bl.a. New Wave AB och Arena Göteborg. Idag verkar han som expert på EU frågor och företagsledning. Kjell är gift och har två barn och bor halva året i Sverige och den andra halvan i Spanien.

Jörgen Sköld
Partner Morris Law AB 
www.morrislaw.se
Jörgen är Partner/Advokat på Advokatfirman Morris AB som är en affärsjuridisk fullservicebyrå. Min verksamhet kretsar huvudsakligen runt bolagsrätt, lånefinansiering, internationell handel tex köp och försäljning av varor och tjänster samt frågor kring nationella och internationella regelverk kring detta. Anlitas flitigt av import- och exportbolag, banker, försäkringsbolag samt särskilt bolag inom transportbranschen. Examen från Lunds Universitet 1997. I övrigt har jag en förkärlek till idrott i alla dess former men särskilt ishockey, fotboll och på senare tid handboll.       

 

Erik Dahlbom
Vd Resemakarn

  Jag arrangerade min första långresa med buss 1986, 15 år ung, den första resan gick till Montafon dalen i Österrike. Sedan följde många resor för skolor och några företag innan studenten var avklarad. Dagen efter studenten började jag på dåvarande Vänersborgs Linjetrafik som trafikassistent. Efter den kraftiga nedgången på beställningstrafiken i början på 90-talet grundades det egna företaget ReseMakar´n. Kanske i helt fel tid då marknaden var i botten och konkurrensen var enorm. Efter många strävsamma år firar företaget 25 år 2017. Företaget idag har både flyg och bussresor runt om i världen och drivs av mig och min hustru samt engagerade medarbetare. 

Sommaren 2011 var jag ansvarig för en av de största bussbeställningarna någonsin i Sverige. Scoutrörelsen i Sverige arrangerade World Scout Jamboree, OS för scouter. Under några hektiska sommarveckor körde vi med 150 – 160 bussar om dagen till olika ställen runt om i södra Sverige för ca 40.000 scouter.

När livet inte kretsar kring resor åker jag gärna till husvagnen som vintertid står uppställd i Trysil, skidåkning är en stor passion. Sommartid vill vi gärna vara vid Västkusten där vår vagn står uppställd sommartid eller så tar vi bilen till Normandie där vi de sista åren hyrt ett hus.

Familjen består av mig, min hustru Anneli och barnen Agnes och Albin. 

Anette Karlsson

Ägare av Haman Scandinavia koncernen http://www.haman.no/en http://www.haman.se

Haman Group AS. Haman Group består av Haman Scandinavia AS, Terra Nova Scandinavia AS, Authentic Scandinavia AS, Cities + Tours och Haman Support AB.

Född och uppvuxen med fötterna i gödselstacken, dvs i Småland. Flyttade till Köln för studier 1981 och började på GDG Continentbus Deutschland GmbH i Köln med Toni Schönfelder som chef. På GDG Continentbus ansvarade hon för bussrundresor i Skandinavien för europeiska kunder, mest från Tyskland, Österrike, Frankrike och Spanien. Blev 1999 vice VD för Haman Scandinavia i Stockholm och Oslo som då ägdes av ITG – International Travel Group. 2005 såldes de olika företagen inom ITG till nya ägare och Anette förvärvade Haman Scandinavia och Terra Nova. 

Anette har en bred erfarenhet av incoming till Skandinavein och tror sig veta hur utländska kunder ser på Skandinavien som destination och har sin bussbakgrund från GDG Continentbus och Haman Scandinavia. Idag använder incomingföretagen mer och mer nordiska bussar eftersom många kunder flyger in i landet. Sedan 2015 arbetar Cities + Tours som grossist på den nordiska marknaden för resor till Norden, Europa och resten av världen.

Erland Olsson
tidigare ägare av Ljungskilebuss
http://www.ljungskilebuss.se 

Efter 10 år som lärare och församlingsassistent i Svenska Kyrkan startade jag min bana i resebranschen som ansvarig för Press-Resors nordenavdelning på Göteborgs-Posten. 

Efter en tid där blev det mer intressant att börja resa. Detta skedde på GDG Resor och GDG Continentbus. Denna tid var kanske den mest expansiva perioden för buss branschen bl.a. av att GDG var ledande när det gällde utveckling av bussturismen. 14 augusti 1981 köpte jag tillsammans med kollegan Jerry Antonsson Ljungskilebuss. I år 2011 firar Ljungskilebuss 30 år med. 

Min son Daniel Olsson tog över företaget i början av 2000-talet. Han fortsätter och utvecklar företaget. Jag Erland är anställd och sköter en del kundkontakter samt är ofta "ute i verkligheten." Jag är född i Uddevalla 10 mars 1944 men uppvuxen i Ucklum. Har två äldre bröder. Tillsammans har vi under en del av 60-talet sysslat med dansmusik. Hammondorgel, dragspel och jag på gitarr med sång. Trummor och bas givetvis också. Har under ett antal år suttit i styrelsen för Bussresearrangörsföreningen - BRA. Dessutom varit inblandad i olika utredningar när det gäller körkort och yrkesmässig trafik. 

Min hustru Monica drev Blå Pensionatet på Kinnekulle under sju år. Detta var en rolig tid för oss båda. Tyvärr satte sjukdom gräns för Monica "dröm" och idag lever jag tyvärr ensam i vårt gemensamma hus i Ljungskile.

Per Ola Svensson
affärsutvecklare/konsult Travelize AB, www.travelize.se 

Jag heter Per Ola (Peo) Svensson och är uppväxt i den lilla orten Tingsryd i Småland. Under större delen av mitt liv har jag sysslat med It-frågor och började min yrkesbana som systemutvecklare och it-konsult på ett mindre företag i Växjö. Redan 1988 kom jag i kontakt med bussresebranschen då nu framlidne Tom Pettersson på Älmhults buss/Sydresor kände ett behov av ett nytt administrativt system för sin reseverksamhet. Detta fick jag i uppdrag att utveckla åt honom. Systemet blev väl mottaget och något år senare fick jag kontakt med Allan Stålhand på Ramkvillabuss och Mats Ölvemark på Ölvemarks Holiday som båda valde mig som leverantör av sitt nya it-system. 

Efter ytterligare några år, 1993, bestämde jag mig för att det var dags att gå vidare och jag satte mig på skolbänken igen för att läsa in en civilekonomexamen. När denna var avslutad, 1997, tog jag anställning som it- och ekonomichef på Br Nelsons Frö. En tjänst som jag dock lämnade efter kort tid för att ta mitt pick och pack och flytta till Jönköping och ta anställning hos Ölvemarks Holiday. Där bestod mitt arbete främst av att sköta it-frågor och att utveckla ett nytt, mer modernt administrativt system för bussresor. Detta projekt blev så pass omfattande att vi beslutade oss för att starta ett företag runt systemet. Företaget Tois hade när det var som störst fem anställda och ett halvdussin researrangörer som körde systemet. 2003 beslutades att Tois skulle avvecklas som företag och de anställda, inklusive mig själv, tog anställning hos några av våra största kunder. Själv hamnade jag åter hos Ölvemarks Holiday. 

Efter det utvecklades min roll. Successivt gick mina arbetsuppgifter från rent it-relaterade till att aktivt delta i det mesta av företagets dagliga drift. Från och med juni 2009, då Ölvemarks Holiday förvärvade Scandorama, satt jag i ledande ställning i Ölvemarks Holiday och Scandorama. Först som Vice VD och under 2013 och 2014 som VD. Sammanfattningsvis kan man alltså säga att jag i och för sig inte har någon praktisk erfarenhet som bussförare eller reseledare, men jag har arbetat med och i branschen sedan 1988. 

Under året 2015 startade jag med vänner upp företaget  On Holiday AB. Detta har jag nu lämnat och arbetar som affärsutvecklare på Travelize AB.

Peter Sandberg
Founding Partner http://pegrocoinvest.com/sv/om-pegroco 

VD för Sjätte AP-fonden och Bure Equity AB (publ). Ordförande Teleca AB. Finanschef och ansvarig för corporate finance inom AB Volvo, VD Volvo Norge AS, positioner inom Volvo Credit AB, Volvo Group Finance Europe BV och Sotrot AB. Peter är civilekonom från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.